Dakinspectie: hoe vaak is dit nodig?

Een goed onderhouden dak gaat langer mee. Om de staat van je dak optimaal te houden is het slim om bij platte daken je dak minstens 1 keer per jaar te laten inspecteren. Dit zorgt ervoor dat de onderhoudskosten laag blijven en je dak in goede staat blijft. Bij een hellend dak is eens per 2 jaar een dakinspectie voldoende. Het schuine oppervlak zorgt ervoor dat regen en vuil gemakkelijker van het dak afglijden, waardoor het risico op waterophoping en lekkages aanzienlijk kleiner is.

In dit blog lees je meer over de mogelijkheden en werkwijze bij een dakinspectie, wat de kosten zijn, en wat hierin handig is.

Maar een dakinspectie kan ik toch prima zelf doen?

Een ongetraind oog ziet alleen problemen als het al te laat is. Dus bijvoorbeeld een scheur in de dakbedekking, wat zorgt voor een grote lekkage. Een specialist weet precies waar hij op moet letten en kan verborgen gebreken, zoals kleine scheuren, vochtophopingen of isolatieproblemen, tijdig opsporen. Zo loop je niet achter de feiten aan, maar los je kritieke punten op voordat het een probleem wordt. Dat bespaart je ook veel geld.

Help ik heb een acuut probleem!

Soms is een dakinspectie noodzakelijk vanwege een acuut probleem, zoals lekkage, stormschade, of bouwkundige problemen. In zulke gevallen is een snelle en grondige inspectie nodig. De inspectie richt zich dan vooral op het vinden van de oorzaak van het probleem en het beoordelen van de schade. Op basis hiervan kan er door de dakdekker snel een gerichte oplossing worden voorgesteld.

Dakinspectie bij een plat dak

Een plat dak vereist speciale aandacht omdat het kwetsbaarder is voor waterophoping en lekkages. Tijdens een dakinspectie van een plat dak worden verschillende aspecten beoordeeld.

  •         Aanwezigheid van vocht in de dakconstructie, wat een indicatie kan zijn van mogelijke lekkages of vochtproblemen.
  •         Gebruikte materialen controleren om te bepalen of ze nog in goede staat verkeren en voldoen aan de geldende normen.
  •         Controle van hemelwaterafvoer.
  •         Verder wordt er een inschatting gemaakt van de te verwachten levensduur van het dak. Dit gebeurt op basis van een bouwfysische berekening.
  •         Hierbij wordt ook de isolatiewaarde en de constructie van het dak beoordeeld. Tenslotte wordt het dak getoetst aan de eisen van het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl).

Hoe zit het bij een dakinspectie voor een hellend dak?

Tijdens een inspectie van een hellend dak wordt vooral gekeken naar de staat van de dakpannen, de waterafvoer, en de algehele conditie van het dak en bijbehorende onderdelen.

Adviesrapport

Het renovatieadvies geeft je een duidelijk beeld van welke stappen nodig zijn om de levensduur van je dak te verlengen. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar het herstel van huidige problemen, maar ook naar mogelijke verbeteringen in de toekomst, zoals het verbeteren van de isolatie of het gebruik van duurzame materialen.

Inspectie met een drone

Een moderne en efficiënte manier om een dak te inspecteren is met behulp van een drone. Er zijn dus steeds meer dakdekkers die dit gebruiken. Dit is vooral handig voor hoge of moeilijk bereikbare daken. De drone maakt gedetailleerde foto’s en video’s, die vervolgens worden geanalyseerd om eventuele problemen op te sporen.

Gebruik de dakdekker de nieuwste technieken? Dan kan het zijn dat er een thermografische dakinspectie met drone wordt gedaan. Hierbij worden infraroodbeelden gebruikt om warmteverliezen en vochtproblemen op te sporen die met het blote oog niet zichtbaar zijn.

Hoe zit het met de kosten?

De kosten voor een dakinspectie kunnen variëren. Vaak is de inspectie gratis als je besluit om aansluitend dakwerken uit te laten voeren door hetzelfde bedrijf. Mocht je alleen een inspectie willen laten doen, dan liggen de kosten doorgaans tussen de 150 en 300 euro, afhankelijk van de grootte en het type dak. Klik hier voor het vinden van een geschikte dakdekker uit je regio.

Dit bedrag is echter een waardevolle investering om dure reparaties in de toekomst te voorkomen en een game-plan te hebben voor toekomstig onderhoud en renovaties. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan.