Een pizza quattro stagioni bestellen in Amsterdam?

Deze ‘vierseizoenenpizza’ is zo gevarieerd belegd dat hij voor iedereen wel een lekker stuk heeft. Minder vet en zout dan kant-en-klare pizza’s, maar beslist niet minder lekker. Laat je niet afschrikken door de lange lijst ingrediënten: een pizza bakken is gewoon leuk en heel gemakkelijk. Wil je liever sneller eten? Dan kun je ook een pizza bestellen in Amsterdam. Dat scheelt heel veel tijd en maakt dat je snel kunt genieten van een heerlijke Italiaanse maaltijd. Wil je toch zelf bakken? Gebruik dan onderstaand recept en geniet van de fantastische smaak.

Bereidingswijze

In een grote kom bloem met gist en zout vermengen. Maak een kuiltje in het midden en giet daar de olijfolie in. Roer vanuit het kuiltje precies zoveel lauwwarm water door de bloem dat je een glad deeg krijgt. Op een licht met bloem bestoven werkvlak 5 minuten kneden, tot het deeg glad en elastisch is. De kom afspoelen, licht invetten met olijfolie en de deegbal erin leggen. Afdekken met keukenfolie en op een warme plek ong. 1 tot dubbel volume laten rijzen. Intussen de oven voorverwarmen op 200°C/gasstand 6 en het beleg bereiden. Prei, champignons en wijnazijn in een afgedekt pannetje 3-4 minuten op hoog vuur laten pruttelen. Daarbij regelmatig doorroeren. Paprika vermengen met artisjok en de knoflook door de gezeefde tomaat roeren.

Tip: wist je trouwens dat er in Amsterdam heel veel verschillende pizzeria’s zijn? Onder andere van de grote populaire ketens zoals Domino’s en New York pizza, maar ook lokale Italiaanse speciaalzaken en bezorgrestaurants. Soms werken ze samen met bijvoorbeeld Thuisbezorgd.nl, Deliveroo of Uber Eats. Als je een pizza aan huis laat bezorgen moet je rekening houden met een bezorgtijd van zo’n 30 minuten. Dit verschilt per restaurant, afleveradres en moment van de dag.

Deeg maken en bakken

Het deeg op het met bloem bestoven werkblad neerslaan, nogmaals kneden en met de knokkels van je handen uitrekken/drukken tot een ronde lap van 30-32 cm doorsnede. Leg deze bodem op een licht ingevette pizzablaat of -vorm. De pizzabodem gelijkmatig met de gezeefde tomaat bestrijken. Beleg één kwart met prei en champignons, een ander kwart met paprika en artisjokken, de volgende met tapenade en de plakjes ham en de laatste met de olijven en zongedroogde tomaatjes. Verdeel de kaas over de hele pizza. De pizza 25-30 minuten bakken tot de randen en het beleg licht beginnen te kleuren. Oregano erover strooien, de pizza in punten snijden en serveren. De Quattro Stagioni kan je garneren met verse oregano.

Variatie op dit recept

In plaats van bloem kun je ook volkorenmeel of meergranenmeel nemen, maar de pizza wordt dan wel erg zwaar. Een mengsel van gelijke delen bloem en volkorenmeel geeft een beter resultaat. Je kunt ook kant-en-klare broodmix gebruiken: volg in dat geval de aanwijzingen op de verpakking. Daarnaast kan je ook variëren met verschillende sauzen die je op de bodem gebruikt. Het meest populair is natuurlijk tomatensaus, maar je kunt ook kiezen voor een variant met bijvoorbeeld Crème fraîche of pesto.